De ce nu sunt toţi oamenii fericiţi?

O întrebare pe care probabil majoritatea dintre noi ne-am adresat-o la un moment dat. Sau poate că nu sub forma asta. Poate sub forma: De ce nu sunt eu fericit?

Am văzut la un moment dat pe Facebook un citat cu zeci de mii de reacţii pozitive: Caracterul meu este cine sunt eu, dar atitudinea mea faţă de tine depinde de comportamentul tău faţă de mine M-am întristat puţin când am văzut că oamenii cred într-o asemenea minciună. Cu alte cuvinte, eu sunt un om bun, dar dacă mă calci pe bec, nu răspund de faptele mele, este vina ta. Ce standard moral dublu, nu-i aşa?

Într-o zi, i-am găsit replica perfectă într-un alt citat: ¨Nu-i trata pe oameni în funcţie de cât de răi sunt ei, ci în funcţie de cât de bun eşti tu.” Ah! Acesta era răspunsul! E uşor să te comporţi frumos cu cineva care te place. Problema apare atunci când dăm de oameni cu care nu rezonăm. Ce facem atunci?

Iar acum, revenind la tema noastră de azi, fericirea, dă-mi voie să îţi explic legătura între cele două. Dacă noi doar reacţionăm la ceea ce ni se întâmplă, nu vom fi niciodată fericiţi. De ce? Pentru că întotdeauna se va găsi un om nepoliticos, un şofer care să îţi taie calea în sensul giratoriu, un şef neînţelegător sau poate, pur şi simplu, un om drag ţie care să aibă o zi sau o perioadă dificilă şi să devină irascibil.

Fericirea nu vine din reacţii. Fericirea vine din acţiunea iniţiată în mod intenţionat, în ciuda contextului nefavorabil. Fericit eşti atunci când, în loc să ridici tonul la cel ce a zbierat la tine, alegi să ierţi. Unii spun că iertarea e ceva egoist, o faci ca să te eliberezi pe tine. Chiar şi aşa, fă-o. Alţii zic că oamenii care fac fapte bune, sunt şi ei egoişti. Fac asta doar ca să se simtă ei înşişi mai bine. Chiar şi aşa, fă fapte bune. Fiindcă nu e doar despre tine. E şi despre omul căruia i-ai făcut binele de care avea nevoie. Fericirea apare atunci când alegi să respecţi. Să iubeşti. Atunci când nu permiţi niciunui om să te coboare atât de jos încât să-l urăşti.

Dacă aştepţi ca fericirea să vină din exterior, te afli într-o aşteptare fără final. Fericirea porneşte din mintea ta şi din sufletul tău. Ce există acolo şi scoţi de acolo, aceea te face (ne)fericit.

Tu alegi ce permiţi în sufletul tău şi, în funcţie de asta, ce scoţi de acolo. Eşti atât de fericit cât vrei să fii.

 

Discursul meu în cadrul Speakers Club pe tema fericirii. (Se poate vedea doar pe desktop, nu şi pe smartphone)

2 gânduri despre „De ce nu sunt toţi oamenii fericiţi?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s