Recomand cartea lui John Lennox – „Destinat pentru a crede?”

Trebuie să încep prin a spune câteva cuvinte despre Dr. John Lennox fiindcă deși este o somitate la nivel internațional, prea puține cunoaștem despre el în România. Dr. Lennox este profesor emerit de matematică la Universitatea Oxford. Pe lângă multe cărți despre relația dintre știință, religie și etică, Lennox este și un apologet formidabil, luând parte în multe dezbateri publice. Știu că astfel de informații sunt la un click distanță pe Wikipedia sau pe spatele cărților sale când le cumpărăm, însă am simțit nevoia să înțelegem cine este autorul cărţii Destinat pentru a crede? Suveranitatea lui Dumnezeu, libertatea, credința și responsabilitatea omului. 

Trebuie să recunosc că îmi place tare mult faptul că începe în stil apologetic și tratează, pe scurt și introductiv, problema determinismului ateist. Probabil că pentru mulți dintre noi conceptul de determinism nu este ceva nou. Dar desigur că dacă vorbim despre determinism științific folosit de atei pentru a justifica lipsa de sens a omului, parcă nu ne miră, însă intriga apare când vorbim despre determinism teist și chiar creștin sau, cum este adesea cunoscut conceptul în cercurile evanghelice, predestinare. Unii atei se folosesc de diferite tipuri de determinism cauzal pentru a ajunge la concluzia că omul nu are nici libertate și nici însemnătate, iar în acest context ne-am aștepta ca tocmai creștinii să fie primii care apără libertatea cu care omul a fost înzestrat de Dumnezeu, însă după cum știm, nu se întâmplă întotdeauna așa.

Lennox spune că Scriptura este baza oricărei discuţii teologice. Astfel, pe baza Bibliei explică mult controversatele concepte prezente în titlul cărții: suveranitatea lui Dumnezeu, libertatea, credința și responsabilitatea omului. Rar mi-a fost dat să citesc o carte atât de profundă în abordare și analiză precum cea a lui Lennox. Se simte de la început stilul matematician de a gândi și a scrie, merge în detaliu, analitic, până în străfundul problemei, neevitând niciun paragraf din Scriptură care ar putea fi problematic pentru interpretarea sa. Astfel că tratează pasaje din Biblie atât de problematice pentru unii, cum ar fi Geneza – căderea lui Adam, Ioan 6, Efeseni 1, Pilda semănătorului, Romani 9-11 și multe altele. De exemplu, pe Romani 9-11 am citit și analiza lui John Stott, dar aproape că nici nu le pot pune pe același cântar pe cele două, luând în considerare profunzimea analizei lui Lennox.

Îmi place și sunt de acord cu faptul că Lennox invită cititorul să iasă din paradigma sugerată de alții și să privească Scriptura prin ceea ce vrea să spună ea, nu ceea ce vrem să interptetăm noi.

De oricare parte a argumentării ar fi, oricine citește această carte nu poate să nu observe smerenia lui Lennox. Nu este o carte scrisă din frustrare sau spirit justițiar, ci pentru a clarifica adevăruri fundamentale cu privire la învățătura Bibliei și a creștinismului. Și nici nu este o smerenie care să provină din neștiință, dimpotrivă autorul este foarte, foarte bine documentat pe subiect (aș îndrăzni să spun că e mai bine documentat și mai înzestrat de Dumnezeu cu înțepelciune decât mulți care tratează subiectul de pe poziții absolute).

Desigur că Lennox nu se ferește să expună și pericolele, incoerențele și fisurile determinismului creștin, dar o face într-o manieră înțeleaptă, fără să jignească în niciun fel teologii care sunt de altă părere.

Cui recomand cartea?

Oricărui creștin care dorește să aprofundeze Biblia, dar mai ales celor care sunt îngândurați cu privire la subiectul predestinării divine. Trebuie să vă avertizez, însă, că nu este genul de carte care se citește seara în pat, la lumina veiozei, ci mai degrabă se studiază, chiar cu Biblia alături, preț de aproape 400 de pagini. Celor îngândurați le spun să nu mai stea pe gânduri, să și-o comande azi.

Dar în aceeași măsură o recomand și celor care cred în predestinare. Poate că am fi cei mai aroganți oameni dacă nu am recunoaște că există posibilitatea de 0.(0)1% să greșim în interpretarea unor pasaje din Scriptură.

 

De ce am ales să scriu un astfel de articol, total atipic blogului meu?

(I) Scopul acestui blog nu este expunerea unor cărți, însă în cazul acesteia simt că am datoria morală de a o recomanda. Mi-au trecut prin fața ochilor câteva cărți pe care le consider aberante (nu le voi scrie titlurile aici) și în care cu greu am găsit câteva versete din Scriptură și de obicei aceleași câteva versete, scoase din context; iar, în contrast, cartea lui Lennox este inundată de Scriptură și analiză responsabilă a acesteia. Simt și văd nevoia de clarificare a subiectului tratat de Lennox.

(II) Desigur că eu nu sunt vreun teolog, însă specializarea mea este în filologie, în limbi şi literaturi (și în curând traduceri, cu ajutorul Domnului). Pentru mine cuvintele contează, cuvintele dau viață și însemnătate. Nu pot accepta anumite ideologii doar pentru că sunt susţinute de unii și alții (chiar și de mari teologi), fără să mă documentez şi să fac analize critice asupra textelor cu pricina, aşa cum am învăţat în facultate să fac.

(III) Iar al treilea motiv a fost chiar interesul vostru manifestat pe această temă. În votul de pe Instagram 100% dintre cei care aţi răspuns aţi optat pentru o părere a mea pe blog, despre această carte. Prin urmare, constat din nou că suntem mai mulţi în aceeaşi oală, interesaţi de subiect.

Am evitat cu succes (sper) să redau aici informații din carte, pentru a vă invita pe voi să o citiți și să o studiați, cu Biblia alături. Eu am comandat-o online, de pe librăria Stephanus. Cum ar zice unii „it’s a must”. 🙂

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s